Thursday, March 19, 2015

Rahsia turun berat badan macam roket dua minggu selepas bersalin.

Hai hai! assalamualaikum..;)

Tengok tajuk pun dah teruje kan..ye ianya mmg betul2 berlaku dan ianya bukan pengalaman orang lain tp pengalaman sy sendiri!! Mmg terkejut bila timbang berat td, dari 75 Kilogram sebelum bersalin (well 3-3 anak mmg mcm nilah beratnya sebelum masuk labour room) , and now dah turun ke 62 kg!! 

lost 13 kg in just weeks!

Tak sangka boleh hilang 13 kilo hanya dalam masa 2 minggu lepas bersalin.

Okeh so apa rahsia sy? 

Very simple and paling pasti sy langsung tak diet nasi, in fact walaupun lauk pantang saya adalah sup sayur sawi dan ikan tenggiri bakar setiap hari tapi sy sgt berselera and makan 2-3 kali nasi setiap hari;) waktu pantang ni mmg perut asyik lapar aje jadi nak say no kpd nasi tu sungguh mustahil. So kalau lapar sy mmg makan nasi!

Jamu?? Oh sy tak amek sebarang jamu lagi sejak 2 minggu dalam pantang ni sbb risaukan efek kuning pada bayi..jamu kan panas.. Saya pula mmg menyusu badan sepenuhnya. So bila terkenang kan jannah yang yang baru lahir tak sampai hati lagi nak amek.. Maybe towards the end of confinement nanti sy akan slowly amek..

Jadi apa rahsia sy yang sebenar-benarnya? Jom check this out;)

1- sy sgt obses breastfeeding! Selain drpd direct feeding jannah sy jugak tak skip pump session.. Sehari mmg kumpul stock ebm paling sikit 30oz. And rasanya ramai mommies yang tahu breastfeeding sgt2 bagus & berkesan utk turunkan berat badan ibu  selepas bersalin. Hampir 500 kalori terbakar setiap hari bila kita breastfeed. Lagi syiokk,breastfeeding bantu rahim utk kecut lebih cepat. Mungkin sbb breastfeeding jugak lah sy kerap lapar dan haus..jadi waktu pantang mommies semua jaga pemakanan tak perlu nak berdiet sgt sbb kesian kat baby  nanti;) nak turunkan berat badan cepat2 bf anak ya! Mmg berkesan;)

2- minum air cukup2. Ada org ckp minum air banyak rahim jadi bengkak sebagainya.. Takde lamgsung kajian saintifik menyatakan minum air banyak masa pantang akan memudaratkan ibu. For me, air sgt2 penting lagipun bila breastfeed mmg akan rasa sgt haus, and kalau tak minum air dengan cukup mcm mana nak Hasilkan susu, banyak masalah lain jugak akan timbul termasuklah masalah sembelit. So please jgn takut2 nak minum air masak.

3- sy minum ESP! ESP selain dari sumber protein yang bagus untuk renew sel2 kulit ibu lepas bersalin and nak kasi luka cepat baik ia juga bagus tuk beri tenaga kepada ibu. Sy start amek ESP seminggu lepas bersalin. Alhamdullilah badan rasa lebih bertenaga maklumlah bukan senang nak uruskan 3 kids dlm pantang ni.. Mmg menguji mental dan fizikal;) naseb baik ada en hasben yang sentiasa membantu. Tak lupe juga ESP bantu beri tenaga pada sy..dan juga salah satu faktor sy cepat turun berat badan kerana ESP bantu bakar kalori, beri rasa kenyang lebih lama disamping memelihara kulit agar tidak mengelebeh akibat penurunan berat badan;) plus point penting ! ESP juga milkbooster terbaik sy. Pas minum ESP alhamdullilah production susu makin up! Mmg ESPbdan brestfeeding ni sungguh serasi bersama;)


ramai seh rebut beli 2 canister ESP bulan ni:)


4- last sekali sy amalkan omega guard shaklee! Omega guard minyak ikan shaklee yang sgt kaya dengan DHA dan  EPA yg berkait rapat dengan kesihatan otak;) memandangkan sy menyusu badan sy sgt detail dengan apa yang dimakan..dan sy memilih omega guard sebab ia adalah minyak ikan paling terbaik dan sy nak salurkan DHA yg dapat dari omega guard tadi terus kepada baby! Selain daripada tu omega guard juga berfungsi sebagai pembakar lemak2 degil dalam badan. Maklumlah sepanjang 9 bulan mengandung sy makan semua benda takde diet2.. Mmg banyak betulla lemak yang diternak sepanjang 9 bulan tu, so nak hapuskan semula sy memilih omega guard;) actually nak pilih lecithin pun ok, tp sy pilih omega sbb kesannya lebih pantas.. Nak amek dua2 lagi bagus!


Okeh nilah 4 tips yang saya amalkan. Alhamdullilah hanya tinggal 4 kilos lagi perlu disingkirkan untuk dapatkan berat ideal saya dengan ketinggian 164 cm ni;)

So mommies semua jgn give up to lose weight and kembalikan semula shape mcm anak dara dulu. Bersalin mmg banyak mengubah bentuk fizikal badan, tp jika kita jaga pantang betul2, amalkan pemakanan yang sihat & dan gaya hidup yang aktif dn sihat insyaAllah x mustahil nak kembali selim melim;) anak ramai bukan alasan badan turut 'kembang' tau;)

Till then xoxo;)

********************************
Untuk dapatkan product Shaklee boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...