Sunday, March 29, 2015

Cara Kembalikan Semula Susu Ibu yang Merundum

Assalamualaikum salam sejahtera! Moga anda semua dalam limpahan rahmatNYA.

Okeh topik harini khas buat ibu2 yang sedang breastfeeding baby mcm saya. Alhamdullilah rezeki baby Jannah lebih drpd cukup dah penuh fridge tak tahu dah nak simpan mana stock EBM, nasib baik abgnya Haziq boleh minum. So, bolehlah menghabiskan sedikit stock EBM tu sementara nak beli deep freezer baru;)

Memang bertuah bila dapat menyusukan anak sendiri, tp tak semua yang ada 'tuah' tu kdg2 ada ibu-ibu yang dah habis pantang susu terus merundum, tak semeriah seperti dalam pantang. Lama- kelaman ibu jadi give up then terus decide untuk top up dengan formula. Oh no! BIG No!


Sebenarnya ada cara sgt berkesan untuk kembalikan semula 'kemeriahan' dan keseronokan menyusu badan. Saya sendiri telah menggunakan teknik ni. Alhamdullilah tak dinafikan sangat- sangat berkesan kepada saya!

Kaedahnya adalah POWER PUMPING!

Apa itu power pumping?

Power pumping adalah kaedah mengepam yang berbeza daripada biasa. Ia boleh membantu untuk merangsang semula pengeluaran susu bagi ibu-ibu yang menghadapi masalah susu merudum atau jika ingin menambahkan stok susu perahan.

Untuk Siapa?

  • Ibu angkat yang mahu menyusukan anak
  • Ibu yang mahu relaktasi - menyusu semula selepas anak berhenti menyusu badan
  • Ibu yang menghadapi masalah supply susu merudum akibat pelbagai faktor

Ada pelbagai cara power pumping dijalankan. Ibu boleh pilih mana yang sesuai dengan ibu.

KAEDAH 10 minit

  • Pilih hari minggu, dicadangkan awal pagi, pukul 5-6 pagi sebelum subuh. Masa diambil lebih kurang 1 jam.
  • Jika menggunakan pam double pam, pam selama 20 minit - rehat 10 minit dan pam lagi untuk 20 minit - rehat lagi selama 10 minit.
  • Jika menggunakan single pump, sesuaikan masa tadi. Pam sebelah 10 minit, tukar ke payudara sebelah selama 10 minit. Ulang setiap payudara, 10min kanan > 10min kiri > 10min kanan  dan seterusnya.
  • Jika bayi mahu menyusu, berikan dia menyusu dan sesuaikan masa untuk sambung mengepam selepas itu.

Teknik ni saya gunakan semasa menyusukan hannah dan haziq dulu. Tak dinafikan memang ada waktu dan ketika di mana production susu agak drop especially bila stress bekerja atau menjalani kehidupan seharian sebab tu sgt tak elok ibu2 menyusu ni stress ya!

Selain power pumping suke saya tekankan juga ibu ibu wajib fahami konsep asas breastfeeding ni. Kalau konsep tak lepas impian anda nak menyusu akan tinggal kenangan.

Konsep penyusuan yang anda wajib fahami!

1- Demand vs supply, badan kite macam kilang kepada anak yang kita susukan. Makin banyak permintaan daripada bayi yang  menyusu makin banyak la badan kita akan hasilkan susu. Sebab tu teramatlah penting untuk kita kosongkan payudara sekerap mungkin. Sekurangnya pam atau menyusukan anak secara direct feeding setiap 2-3 jam.

2- banyakkan direct feeding, walau semahal mana pam yang anda beli tapi hisapan baYi adalah the best untuk stimulate susu untuk terus keluar. Selagi anda boleh direct feeding, teruskan direct feeding!

3- Pilih lah pam susu yang sesuai, tidak menyakitkan dan selesa buat anda. Tidak perlu mahal. Sy galakkan untuk invest kepada pam jenis elektrik sbb ibu akan rasa kurang penat especially kalau ibu mmg kerap mengepam.

4- Minum air secukupnya.Recommended amount 2 hingga 3 liter sehari. 

5- Jangan abaikan pemakanan seimbang. Seeloknya ibu makan mengikut carta piramid makanan. Lebihkan pengambilan kalsium dan protein dalam diet harian. Sumber protein  drpd tumbuhan seperti soya adalah sangat baik kerana ianya bebas lemak dan proteinnya tidak mudah termusnah. Protein pilihan saya pastinya dari ESP, bukan hanya source protein terbaik malah ianya dilengkapi dengan kalsium, rendah index glisemic untuk mengekalkan tenaga dan rasa kenyang supaya ibu kekal slim dan ESP hadir dengan leucine untuk menganjalkan skin ibu yang  menyusu.

Ibu juga boleh mengambil multivitamin dan alfafa yang sgt terkenal sebagai raja tumbuhan untuk membantu menggalakan pengeluaran susu ibu secara tradisional. Saya telah menggunakan alfafa sejak menyusukan hannah. Mmg sangat membantu. Alhamdullilah hannah berjaya menyusu sehingga hampir 2 tahun tanpa bantuan formula langsung. Sy terpaksa stop sebelum umur hannah 2 tahun atas sebab mengandungkan haziq kalau tak mmg teringin sgt nak menyusukan dia sehingga genap 2 tahun. Inilah pakej basic yang saya guna sejak 4 tahun yang lepas!πŸ‘‡πŸ‘‡


6- Last yang ramai antara kita miss nak buat iaitu doa! Jangan putus asa dan berhenti berdoa agar diberikan kekuatan serta rezeki untuk terus menyusu badan.InsyaAllah niat yang baik akan diperkenan olehNYA. Ibu- ibu menyusu kena kuat, dan sokongan dari orang sekeliling especially suami amat penting. So wahai suami please sokong isteri masing- masing yaπŸ˜‰.

Itulah 6 basic yang wajar anda buat terlebih dahulu. Power pumping atau milkbooster takkan berkesan jika anda tak memahami dan mengamalkan 6 konsep di atas ni.

Psstt! Ini antara hasil pumping saya 23 oz sekali pam! Saya yakin ibu- ibu semua pun boleh!



Till then happy breastfeeding to all moms;)

Xoxo❤️❤️

********************************
Untuk dapatkan product Shaklee pada konsultasi terbaik! Boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

NANTI DULU!!! Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee! Hubungi saya harini!!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE






Tips Atasi Kaki Cramp Sewaktu Hamil


Kaki cramp atau lebih dikenali sebagai simpul biawak sewaktu hamil biasanya terjadi menjelang trimester ke 3 kehamilan. Pada waktu ini, banyak kalsium dalam badan ibu diserap oleh bayi dalam kandungan bagi membantu perkembangan tulang bayi yang dikandug. Jadi sekiranya kalsium itu tak di top up maka ibu- ibu akan mengalami masalah kurang kalsium sekaligus  mengundang masalah cramp pada ibu hamil.



Saya sendiri pernah mengalami masalah cramp ni, salah sendiri kerana terlalu aktif dan sibuk sehingga terlupa mengambil supplemen kalsium akibatnya tengah malam waktu nak tidur terkena cramp, lagi 'best' ia terjadi waktu suami tiada dirumah.. Oh mmg menyeksakan.sejak dari kejadian tu sy mmg pasang reminder siap kat hp supaya tak terlupe;)
Sebenarnya ada beberapa tips yang anda boleh follow jika hendak mengelak masalah cramp ni.

Apa tipsnya?

Pemilihan kasut
Penggunaan kasut yang sesuai dan selesa sepanjang hari sangat penting. Dalam pada itu, gunakan juga stoking sokongan yang boleh membantu anda daripada mengalami kekejangan.

Senaman regangan
Buat senaman regangan otot sebelum tidur. Anda boleh melakukannya dengan menarik jari kaki ke arah lutut sambil menolak tumit jauh daripada badan.

Banyakkan pergerakan
Elakkan daripada berdiri untuk tempoh masa yang agak lama. Apabila duduk pula, sentiasa putarkan buku lali dan lakukan pergerakan kaki.

Tinggikan kaki
Alas kaki dengan bantal ketika tidur. Jadi anda dapat meninggikan paras kaki berbanding badan.

Suplemen kalsium
Amalkan pengambilan suplemen kalsium setiap hari. Sebaik-baiknya ambil suplemen ini sebelum waktu tidur.
Supplemen kalsium yang menjadi pilihan hati saya sejak 3 tahun yang lepas tak lain tak bukan adalah Ostematrix Shaklee. 


Istimewanya Ostematrix ni ia hadir dengan Vitamin D dan Magnesium yang berfungsi untuk pastikan kalsium dapat diserap dengan optimum!


Ibu hamil perlukan 1000mg kalsium sehari iaitu bersamaan dengan 4 biji ostematrix. Ostematrix sangat sesuai kepada ibu hamil yang tak gemarkan susu atau tak boleh minum susu, jadi sebagai alternatif boleh amek kalsium dalam bentuk pil. 

So dear moms, jangan abaikan pengambilan kalsium sewaktu hamil, selain daripada risiko cramp, wanita juga sangat terdedah dengan risiko tulang rapuh atau osteoporosis. Maklumlah wanita banyak menggunakan kalsium berbanding lelaki terutamnya sewaktu hamil dan menyusu badan. Jadi wajib Ibu- ibu top up badan dengan kalsium yang mencukupi.

Risiko Kurang Kalsium terhadap wanita 


Sebotol Ostematrix ni mengandungi 120 biji caplets yang mudah ditelan.
Servings: sebulan penggunaan.



Untuk dapatkan ostematrix ini pada konsultasi terbaik! Boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

NANTI DULU!!! Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee! Hubungi saya harini!!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE


Saturday, March 28, 2015

Pengedar Sah Shaklee Kluang

Hai hai!
Assalamualaikum selamat berhujung minggu!

Entry simple sahaja harini tentang saya pengedar sah Shaklee Kluang anda!

Jika anda nak dapatkan product Shaklee pada harga jimat ( tanpa caj postage) boleh dapatkan terus dari saya bila2 masa 7 hari seminggu. InsyaAllah semua ready stockπŸ˜‰ kalau tak ready pun dalam 1-2 hari normally dah boleh dapat;)


COD Area:

Sekitar Bandar KluangTaman Sri Impian,Taman Intan,T6,Aeon Big Kluang,Bandar Kluang,Hospital Kluang dan kawasan- kawasan sekitarnya!





Kenapa perlu beli dari saya?
  • Anda akan diberikan khidmat konsultasi berterusan FREE of charge selepas pembelian
  • Saya adalah pengedar Shaklee berpengalaman sejak 2012 dan mempunyai pengetahuan yang luas tentang product dan syarikat Shaklee:)
  • Anda akan dibekalkan dengan jadual pengambilan vitamin serta tips istimewa untuk memastikan suplemen yang diambil bertindak dengan optimum pada tubuh.
  • Anda akan dimasukkan ke dalam FB group discussion untuk berkongsi masalah an pengalaman mengambil supplement Shaklee.

BUY WITH CONFIDENCE!

Your Trusted SID
Ila πŸ“ž010-2204959
Emel: souvenirs3886@yahoo.com
FB: Halilah Hassan
Page: Medelavent

____________________________________________

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE




Friday, March 27, 2015

Perbezaan Omega Guard dan Lecithin untuk Kurus!

Assalamulaikum, salam sejahtera:)

Malam ni sy ingin bercerita tentang 2 product yang sangat sinonim dengan misi melangsingkan badan tak lain tak bukan Omega Guard dan Lecithin.

Seringkali juga customer saya bertanya mana satu yang patut diambil, Lecithin ke Omega Guard? Sebelum menjawab persoalan tersebut, sangat penting untuk kita fahami terlebih  dahulu fungsi kedua-dua product ni. Nampak serupa --> yakni berkait rapat dengan lemak-lemak degil dalam badan..tapi perananan dan tindak balas dengan lemak-lemak sikit berbeza.

  • Ok so apa perbezaan Omega Guard dan Lecithin?
  • Mana satu lagi cepat untuk turunkan berat badan?
  • Bolehkah kedua-dua product ini diambil sekaligus?

LECITHIN MEMBAKAR LEMAK? 

Terdapat sedikit misconception tentang hal ini. Sebenarnya lecithin bukan bertindak untuk membakar lemak tetapi lebih kepada fungsinya sebagai 'pengemulsi' lemak. Mengemulsi lemak disni bermaksud ia memastikan lemak tidak temendap di dinding membran dengan cara memecahkan lemak-lemak yang ada dalam badan kepada molekul-molekul yang lebih kecil. Jadi, bila lemak-lemak tadi dah jadi molekul yang lebih kecil dan bergerak ke sistem pencernaan. So ia lebih mudah disingkir keluar dari badan. 


Lecithin sangat membantu membasmi lemak-lemak "baru" yang ada dalam badan. Means, ia bertindak serta merta menyingkirkan lemak-lemak yang kita makan pada waktu itu.  Dan ianya sama sekali bukan berindak MEMBAKAR lemak sepertimana ramai yang salah faham.

So, bolehkah kita kurus dengan Lecithin ni? Jawapannya? yes sangat boleh! Malah ia termasuk dalam pakej slimming Shaklee dan antara pilihan utama customer-customer yang ingin tampil kurus ;) jom kite review teatimoni Lecithin niπŸ‘‡πŸ‘‡




Lecithin sgt digalakkan diambil bersama dengan agen detox iaitu Alfafa atau Herblax bagi kesan yang lebih efisyen! Ini kerana Herblax dan Alfafa akan melancarkan lagi pembuangan lemak2 yang dipecahkan oleh Lecithin serta merta dari tubuh.


APA BEZA OMEGA DAN LECITHIN?


Okay berbalik pada persoalan apa beza Omega Guard dan Lecithin ni? mana satu lagi bagus?

Ya memang berbeza walaupun kedua- duanya berkait rapat dengan kurus. Omega Guard berfungsi sebagai agen pembakar lemak dalam badan. jadi ia sangat- sangat bagus dalam bertindak untuk membakar lemak- lemak yang dah lama tersimpan dalam badan atau dengan erti kata lain lemak- lemak tepu yang dah degil, termendap dan sukar disingkirkan. 

Istimewanya Omega Guard Shaklee ia bukan sekadar membakar lemak tetapi juga bertindak balas lebih baik dengan hormon dipanggil Leptin. Leptin memberitahu badan (otak kita) agar kurangkan selera makan sekaligus elakkan rasa lapar berpanjangan.

So basically fungsi Omega Guard:
Menghalang pembentukan lemak--> meningkatkan metabolisme--> memBAKAR lemak!




Jadi persoalan mana satu lagi bagus? Omega atau Lecithin, ia bergantung kepada keperluan tubuh masing-masing. Kalau badan anda mempunyai lemak yang betul- betul tepu dah lama tersimpan then saya suggest amek Omega Guard kerana ia bertindak lebih cepat selain lebih efisyen untuk membasmi lemak-lemak degil dalam badan. Tapi jika anda hanya risaukan berat badan naik atau ingin menghapuskan lemak-lemak kerana 'terlebih makan' sekali sekala then sy cadangkan untuk mengambil Lecithin Shaklee kerana ia bertindak sebagai pemecah lemak terbaik and terus singkirkan keluar melalui detox.

Boleh ke amek kedua-duanya?
Yes of course boleh, in fact bila amek kedua- dua Omega Guard dan Lecithin akan membantu anda turun berat badan dengan lebih laju ibarat roket;) kerana ada efek membakar lemak dan memecah lemak yang berkerjasama membuang lemak2 dalam badan anda.

Untuk pakej lengkap pelangsingan badan Shaklee anda boleh memilih set di bawah ini yang mengandungi-->
Lecithin - pemecah lemak
omega Guard- pembakar lemak
Herblax & Alfafa - detox cuci usus
Cinch Shake- sumber protein utk memelihara jisim otot



********************************
Untuk dapatkan product Shaklee pada konsultasi terbaik! boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE







 









Wednesday, March 25, 2015

Rawat Tumit Kaki Pecah dengan Mudah!

Salam alaik! Selamat Sejahtera;)

Entry harini lebih berkisar kepada masalah yang agak sinonim dengan ramai individu iaitu masalah tumit kaki pecah dan merekah. Kadang-kadang kita tak sedar akan masalah ni. Jadi, cuba tengok atau pegang tumit kaki masing2 ada rasa kasar tak atau pecah tak? Kalau takde ahamdullilah tapi kalau ada, jom kita cepat2 cari solution bimbang makin teruk maka terjejas penampilan di mata pasangan masing- masing. Ada yang lagi kronik sampai boleh tersangkut kat kain bila berjalan..mmg sadis.😭😭.


Sebenarnya ada cara mudah untuk rawat  masalah tumit kaki pecah ni.. Tak lain tak bukan dengan penjagaan luaran menggunakan krim multifungsi Herbal Blend Shaklee. Krim ni berasaskan tumbuhan, ianya bebas steroid dan terbukti berjaya menyelesaikan masalah tumit kaki pecah. jom tengok review customer di bawah ini:


Wah! Dalam masa 2 hari shj dah nampak kesan! Tapi paling best krim ni bukan untuk tumit kaki merekah sahaja malah boleh digunakan untuk ruam susu, lotion badan, kesan gigitan nyamuk bak kata customer ni;)

Selain daripada penjagaan luaran, anda juga boleh merawat dari dalaman iaitu dengan bantuan ESP. ESP adalah soy protein organik yang sangat bagus dalam membantu memperbaharui sel-sel kulit mati.

Inilah rupa ESP Shaklee yang sgt best friend dengan kecantikan kulit. ramai yang menggunakan ESP pada asalnya untuk kecantikan wajah, masalah parut, jerawat, jeragat dan lain-lain lagi tanpa menyangkakan ia sebenarnya amat membantu mengurangkan masalah tumit merekah/ pecah juga. Jom kita tengok review customer yang sgt berpuas hati πŸ‘‡πŸ‘‡



Dua2 customer ni asalnya menggunakan ESP untuk masalah kulit mereka, tanpa disangka turut membantu masalah tumit kaki pecah sekali! ESP kaya dengan asid amino yang membantu pertumbuhan sel2 baru..alhamdullilah sel kulit pun bertambah baik dan terserlah cantik!

So jika anda inginkan tumit kaki licin persis model, jejomss cuba krim herbal blend dan ESP ni. InsyaAllah sgt membantu;) 

Till then, xoxo❤️❤️.

********************************
Untuk dapatkan product Shaklee boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE













Thursday, March 19, 2015

Rahsia turun berat badan macam roket dua minggu selepas bersalin.

Hai hai! assalamualaikum..;)

Tengok tajuk pun dah teruje kan..ye ianya mmg betul2 berlaku dan ianya bukan pengalaman orang lain tp pengalaman sy sendiri!! Mmg terkejut bila timbang berat td, dari 75 Kilogram sebelum bersalin (well 3-3 anak mmg mcm nilah beratnya sebelum masuk labour room) , and now dah turun ke 62 kg!! 

lost 13 kg in just weeks!

Tak sangka boleh hilang 13 kilo hanya dalam masa 2 minggu lepas bersalin.

Okeh so apa rahsia sy? 

Very simple and paling pasti sy langsung tak diet nasi, in fact walaupun lauk pantang saya adalah sup sayur sawi dan ikan tenggiri bakar setiap hari tapi sy sgt berselera and makan 2-3 kali nasi setiap hari;) waktu pantang ni mmg perut asyik lapar aje jadi nak say no kpd nasi tu sungguh mustahil. So kalau lapar sy mmg makan nasi!

Jamu?? Oh sy tak amek sebarang jamu lagi sejak 2 minggu dalam pantang ni sbb risaukan efek kuning pada bayi..jamu kan panas.. Saya pula mmg menyusu badan sepenuhnya. So bila terkenang kan jannah yang yang baru lahir tak sampai hati lagi nak amek.. Maybe towards the end of confinement nanti sy akan slowly amek..

Jadi apa rahsia sy yang sebenar-benarnya? Jom check this out;)

1- sy sgt obses breastfeeding! Selain drpd direct feeding jannah sy jugak tak skip pump session.. Sehari mmg kumpul stock ebm paling sikit 30oz. And rasanya ramai mommies yang tahu breastfeeding sgt2 bagus & berkesan utk turunkan berat badan ibu  selepas bersalin. Hampir 500 kalori terbakar setiap hari bila kita breastfeed. Lagi syiokk,breastfeeding bantu rahim utk kecut lebih cepat. Mungkin sbb breastfeeding jugak lah sy kerap lapar dan haus..jadi waktu pantang mommies semua jaga pemakanan tak perlu nak berdiet sgt sbb kesian kat baby  nanti;) nak turunkan berat badan cepat2 bf anak ya! Mmg berkesan;)

2- minum air cukup2. Ada org ckp minum air banyak rahim jadi bengkak sebagainya.. Takde lamgsung kajian saintifik menyatakan minum air banyak masa pantang akan memudaratkan ibu. For me, air sgt2 penting lagipun bila breastfeed mmg akan rasa sgt haus, and kalau tak minum air dengan cukup mcm mana nak Hasilkan susu, banyak masalah lain jugak akan timbul termasuklah masalah sembelit. So please jgn takut2 nak minum air masak.

3- sy minum ESP! ESP selain dari sumber protein yang bagus untuk renew sel2 kulit ibu lepas bersalin and nak kasi luka cepat baik ia juga bagus tuk beri tenaga kepada ibu. Sy start amek ESP seminggu lepas bersalin. Alhamdullilah badan rasa lebih bertenaga maklumlah bukan senang nak uruskan 3 kids dlm pantang ni.. Mmg menguji mental dan fizikal;) naseb baik ada en hasben yang sentiasa membantu. Tak lupe juga ESP bantu beri tenaga pada sy..dan juga salah satu faktor sy cepat turun berat badan kerana ESP bantu bakar kalori, beri rasa kenyang lebih lama disamping memelihara kulit agar tidak mengelebeh akibat penurunan berat badan;) plus point penting ! ESP juga milkbooster terbaik sy. Pas minum ESP alhamdullilah production susu makin up! Mmg ESPbdan brestfeeding ni sungguh serasi bersama;)


ramai seh rebut beli 2 canister ESP bulan ni:)


4- last sekali sy amalkan omega guard shaklee! Omega guard minyak ikan shaklee yang sgt kaya dengan DHA dan  EPA yg berkait rapat dengan kesihatan otak;) memandangkan sy menyusu badan sy sgt detail dengan apa yang dimakan..dan sy memilih omega guard sebab ia adalah minyak ikan paling terbaik dan sy nak salurkan DHA yg dapat dari omega guard tadi terus kepada baby! Selain daripada tu omega guard juga berfungsi sebagai pembakar lemak2 degil dalam badan. Maklumlah sepanjang 9 bulan mengandung sy makan semua benda takde diet2.. Mmg banyak betulla lemak yang diternak sepanjang 9 bulan tu, so nak hapuskan semula sy memilih omega guard;) actually nak pilih lecithin pun ok, tp sy pilih omega sbb kesannya lebih pantas.. Nak amek dua2 lagi bagus!


Okeh nilah 4 tips yang saya amalkan. Alhamdullilah hanya tinggal 4 kilos lagi perlu disingkirkan untuk dapatkan berat ideal saya dengan ketinggian 164 cm ni;)

So mommies semua jgn give up to lose weight and kembalikan semula shape mcm anak dara dulu. Bersalin mmg banyak mengubah bentuk fizikal badan, tp jika kita jaga pantang betul2, amalkan pemakanan yang sihat & dan gaya hidup yang aktif dn sihat insyaAllah x mustahil nak kembali selim melim;) anak ramai bukan alasan badan turut 'kembang' tau;)

Till then xoxo;)

********************************
Untuk dapatkan product Shaklee boleh hubungi saya your trusted distributor:


Ila (SID:894213)
Whatapps/SMS/Wechat: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB page: Medelavent
Penghantaran seluruh Malaysia. Servis COD di sekitar Kluang dan UTM Skudai

======================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE


Wednesday, March 18, 2015

Kelebihan soya organik ESP yang tiada pada jenama lain.

Salam alaik!

Bersiaran kembali di hari Rabu ni.. Dah macam agak lama tak bercerita pasal soya kegemaran saya.. Apa lagi kalau bukan Energizing Soy Protein atau nama femesnya ESP.

Sy mula terjebak dengan ESP semasa mengandungkan haziq.. Masa hannah dulu pun saya agak gila ngan soya sampai berkotak2 saya beli and tiap2 hari minum, tp masa tu saya belum mengenali Shaklee jadi soya yang saya minum adalah soy bukan organik yang terjual kat pasaraya banyak2 tu..mungkin masa tu sy obses nakkan anak putih dan cantik, ya!! Hannah mmg berkulit cerah, gebu, berambut perang dan cantik tapi dia ada satu masalah iaitu kulit sgt sensitif!! Mmg menyesal bila ingatkan balik, tp kuar air mata darah pun tak guna sebab benda dh jadi kan sob sob.

hannah yang cantik!

Ok berbalik pasal ESP tadi masa mengandungkan haziq sy minum soya jugak tp saya memilih ESP yang organik!
Memang jauh perbezaan soya organik dan bukan organik ni. Boleh tengok keistimewaan soya ESP berbanding soya biasa di entri sy ini. Haziq walaupun lelaki tapi kulitnya masyaAllah sangat cantik gebu, takde allergik macam hannah so kalau ada orang ckp soya penyebab alergic bagi saya itu adalah satu kesilapan, tak semua jenis soya sama ternyata ESP soya organik luar biasa.

haziq si gebuss!

Antara kelebihan ESP yang lain adalah:

  • Untuk kecantikan kulit, ESP bantu buatkan kulit lebh anjal, gebu an cerah. Nampak berseri2 gitu. also, ESP sangat bagus untuk pudarkan serta hilangkan parut-parut jerawat dan strecthmarks pada badan.
  • Untuk wanita yang bercadang nak pregnant, ESP bantu kuatkan rahim dan bertindak untuk mematangkan size telur wanita.
  • untuk wanita yang sedang hamil, selain bagus utk baby ESP bnatu kuatkan rahim dan bantu pembentukan otot bayi.
  • Untuk wanita yang baru lepas bersalin, ESP bantu kurangkan kesan kulit merekah pada perut, juga sangat bagus untuk renew emula sel2 kulit dan mempercepatkan penyembuhan luka.
  • Untuk breasfeeding moms! Yeah terbukti sangat membantu meningkatkan pengeluaran serta kualiti susu ibu. badan pun rasa energetic aje, bila badan cukup protein, badan cukup tenaga, susu pun berkhasiat!
  • untuk stabilkan hormon, ESP kaya dengan kacang soya dan isoflavon yang berfungsi memulihkan hormon wanita.
  • untuk selim melim, ESP tinggi dengan protein dan seperti yang sy pernah katakan protein sgt penting untuk kurus kerana ia akan memelihara otot dan buat badan kita rasa lebih bertenaga dan kenyang lebih lama. Indeks glisemik ESP pun sgt rendah so takde la lapar memanjang!
LEBIH MENARIK!
bulan ni adalah bulan promosi ESP
Beli 6 canister dapat percuma 1 canister
dan kalau beli 2 pun dapat less 5% tau.



Ramai customer saya yang tak lepaskan peluang untuk memborong ESP banyak2 pada bulan ni, ada yang buat stock untuk setahun terus maklumlah lepas ni akan ada GST 6% so harga bakal up sedikit. Jadi nak jimat maka ramai yang buat keputusan bijak untuk borong ESP lebih awal!

so nak untung, jom grab ESP di bulan Mac ini:)


Untuk dapatkan stock ESP promo anda, hubungi saya Your Trusted SID:


SMS/Whatapps/hello2: 010-2204959 (ila)
FB: Halilah Hassan
FB Page: Medelavent
===========================

Dapatkan penjimatan hebat product Shaklee sehingga 30% dengan mendaftar sebagai ahli shaklee!

Jom isi borang BORANG KEAHLIAN SHAKLEE

Dapatkan info lanjut CARA DAFTAR AHLI SHAKLEE

dan KEISTIMEWAAN JADI AHLI SHAKLEE







Sunday, March 15, 2015

Pengalaman bersalin secara induce.

Assalamualaikum wbt.

Uhuk uhuk berhabuk sudaa blog ni..lama tak mencoret.. Rindu nak menulisnpun bertandang so harini sy teringin nak share pengalaman sy bersalin kan puteri ke 3 kami.. Nur Jannah Aqeela😊😊.

Agak drama jugak episode nak bersalin kali ke 3 ni.. Walaupun pengalaman tu dah ada tp perasaan berdebar takut semua ada.. Tambahan pula sy ni terlalu kerap mengalami braxton hicks di akhir2 kehamilan kali ni. More than 10 times jugak la false alarm tu bermula hujung february. Oh ya EDD sepatutnya 13/3/15. 

Untuk anak ke3 ni saya memilih Kuantan Specialist Hospital jugak untuk bersalin mcm hannah and haziq. Dah selesa dengan hospital tu, staff and the doctor sekali ofkos! Kalau ikutkan appointment terakhir 5/3/15 tapi ditakdirkan Allah sy tak sempat pun nak ber appointment pada tarikh tersebut sbb malam dlm pukul 8pm 4/3/5 dah kluar show nak bersalin huhu.waktu petang tu lagi mmg dah rasa agaknkurang selesa kat perut tp duk fikirkan mesti main2 ni hehe, sekali waktu nak mandi kuar show tu terus panggil adik ipar minta tolong dia buat VE, guess what tadaaa dah 2 cm dilate.. Naseb baik la ada adik ipar yang keje doctor and mmg bidang dia dalam O&G.. Alhamdullilah 3 anak semua cek ngan dia aje so bila bukaan dah 5 cm ke atas baru ke hospital.. Dislike duk dalam ward lama2..Huhu..

Nak dijadikan cerita husband masih lagi di kluang, cepat2 call husband minta dia balik..support dari hasben sgt penting bagi sy!! Teringat waktu bersalin haziq dulu hasben tak sempat balik sbb haziq mmg tak sabar2 nak kuar.. Cepat dan mudah sgt bersalin kan haziq. Tapi kali ni mmg nak sgt hasben ada teman dan azankan baby right after deliver tu;) okeh lebih kurang jam 2 pagi hubby sampai time tu still contraction tak kuat sangat so mmg dah plan kol 5 camtu baru nak gi hospital.. Cek jalan sekali lagi bulaan hanya 3-4 cm so takpelah biar hasben and adik ipar solat subuh dulu baru gerak. Time ni jugaklah si kakak bangun merengek2 nak ikut mama nya ke hospital.. Selalu takdela bangun awal camtu hehe, mcm tau2 aje.. Pujuk2 sikit barulah boleh gerak ke hospital.

Sampai ke hospital nurse buat CTG dulu utk cek jantung baby and contraction.. Seriusly masa duk wat CTG tu tak rasa sakit pape kot.. Sgt2 mild contraction boleh gelak2 borak2 lagi..and bila nuse cek pun mmg tak banyak contraction. sekali lagi cek jln still static 4cm masa tu kalau x silap dah pukul 8pg.. Midwife tu pun ada ckp serviks masih thick huhu..masa ni mmg dah agak cuak sikit.. Sbb kalau haziq dulu cepat je.. So sgt tak expect kali ni agak lambat pula.

sempat snap sbb time ni belum sakit sgt heheh

Dalam pukul 10am my gynae tanya larat tak turun pergi klinik utk buat ultrasound and check jalan lagi sekali.. Ofkos larat hihi;) Bila dr check Still 4 cm, serviks still thick and dr ckp kepala baby masih kat atas lagi😭😭😭. Time tu jugaklah dr suggest utk amek prostin sbb risaukan komplikasi dan takut sy dah takde energy kalau lambat sangat..masa tu dah terbayang dah aduh mesti sakit ni. Tp bila fikirkan utk kebaikan baby saya relakan jua walaupun perasaan takut tu membuak-buak.then lepas je masukkan ubat tu, bermula episode bersalin yang mengerikan buat saya!!

Sejam pertama efek prostin tu dah boleh rasa, Ya Allah sakitnya Tuhan aje yang tahu, lebih sakit dari bersalin kan hannah dulu, oh ya waktu hannah pun ada masukkan ubat juga tp melalui drip and ianya pitocin bukan prostin..and waktu hannah tu dr mmg tak bgtau langsung ada masukkan ubat jadi agak berbeza di situ.. πŸ˜…. Lebih kurang jam 1 tghari sy dah tak tahan sangat dah sakit, midwife ada juga datang tolong cekkan contraction and pasang CTG sekali lagi, pastu midwife tolong cekkan jalan jugak, okeh ada improvement berganjak ke 5cm..fuh! Ingatkan dah 7cm @8cm sekali baru 5 cm sakit bukan main lagi. Time tu jugaklah midwife insists tuk tolak ke labour room cepat2 sbb based on previous rekod dia ckp sy ni berpotensi bersalin cepat. 

Alhamdullilah sepanjang mengalami tempoh kesakitan tu hasben tak berganjak pun disisi.. Kemas2 sy pegang tangan hubby.. Sampai dia ckp mcm nak tercabut dah tangan dia hihi. Tak putus dia bacaan ayat2 Quran dan doa2 utk saya. Tq hubby;) beberapa kali juga dia tanya nurse and dr sampai bila isteri dia nak tanggung sakit mcm ni..time dalam labour room tu jugak dek tak tahan sakit sy berkali gak mintak nak epidural and operate haha.. Kalau ingatkan balik mcm kelakar..midwife tu layankan aje suruh banyak2 selawat dn bersabar;) dia suruh saya sedut gas tu, tp sbb serik dah amek gas tu masa bersalin hannah dulu, sy ckp no. Lagipun gas tu mcm takde efek sgt pun.. Makin pening kepala lagi adalah πŸ˜…. tak lama lepas tu dr naik utk cek jalan sekali lagi, dah 6 cm
and dr pecahkan air ketuban.. Alhamdullilah masih jernih.. Means baby belum poo poo lagi kat dalam.. dr turun semula ke klinik tp nak dijadikan cerita tak sampai setengah jam lepas air ketuban pecah sy terus rasa kepala baby hampir nak terkeluar.. Masa tu sy dah menjerit minta tlg midwife call dr cepat2.. Kelam kabut juga dr and midwife prepare pape yg patut.. Efek induce tu mmg dasyat coz towards the end stage of labour tu sy betul2 boleh rasa movement baby ke bawah yang mana sy tak pernah rasa langsung sebelum ni.

Alhamdullilah dengan 2 kali push baby comel saya selamat dilahirkan pada jam 2.13 petang..berat 2.96 kg, baby gurl so bolehlah jadi bestfriend hannah nantiπŸ˜‰


my princess jannah

Syukur Ya Allah semua selamat. Masa baby kuar tu terus hilang semua rasa sakit yang terpksa ditanggung sebelum tu. Betulla kata org pengalaman bersalin berbeza-beza ada susah ada senang.. Dan sy dah mengalami kedua-duanya;)

*************

Dear my lovely kids, mama promise akan jaga jannah, kakak hannah dan haziq sebaik mungkin. Takkan mama sia-siakan anugerah terindah ini... My priority always  goes to all of you! Semoga anak2 mama membesar menjadi insan yang mulia budi pekerti, anak soleh dan solehah penyejuk hati mama and daddy;)

Till then.
Happy mama of 3 kiddos;)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...