Saturday, June 28, 2014

PCOS Punca Ketidaksuburan Wanita

Masalah PCOS dan ketidaksuburan tidak
asing lagi.  Namun, usah sedih dan kecewa kerana masih ramai yang menghidap penyakit PCOS ini berjaya melahirkan cahaya mata!

So utk entry kali ini sy ingin share dengan anda apa itu PCOS?

Sindrom ovari polisistik (PCOS) adalah satu keadaan di mana folikel kecil di ovari tidak berkembang menjadi  folikel yang lebih besar , matang yang melepaskan telur. Ia juga disifatkan oleh ketidakseimbangan hormon dan corak ovulasi tidak menentu.


 
Simptom:
Haid yang tidak teratur , pertumbuhan rambut yang berlebihan (hirsutism) , jerawat, dan obesiti.

Kaedah rawatan:
Mengamalkan diet rendah karbohidrat dan senaman, ubat kesuburan dan IVF. 
Ubat metformin (Glucophage, ubat kencing manis ) boleh membantu memulihkan ovulasi tetap dalam sesetengah wanita. 

Kadar kejayaan : 
Wanita yang obese atau kelebihan berat badan yang boleh menurunkan 5-10% daripada berat badan mereka akan mula berovulasi secara tetap. 

Kira-kira 40 %  daripada wanita yang menerima clomiphene citrate untuk mendorong ovulasi hamil selapas menjalani program rawatan biasanya tiga hingga enam kitaran.

Jangan putus asa dan dapat berjumpa lah pakar jika anda mengalami simpton2 PCOS;)

=======
Nak order produk Shaklee dengan konsultasi percuma dan berterusan? Hubungi sy SID kesayangan anda:
Ila (894213)
SMS/Whatapps/hello2: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB Page: Medelavent
======



Jadual Pump Susu di Bulan Puasa

Salam alaik!
Ramadhan kareem muncul kembali, alhamdullilah kita masih diberi peluang untuk berjumpa sekali lagi dengan Ramadhan pd tahun ini;)

Untuk entry kali ini, sy ingin kongsikan dengan anda jadual mengepam susu bagi ibu2 yang sedang breastfeeding. Jadual pump pd bulan puasa mungkin agak 'lari' sedikit bagi sesetengah individu memandangkan corak pemakanan kite yang berbeza. namun, usah khuatir, berpuasa tidak pernah menghalang mommies utk menyusu, malah pengalaman sy sendiri ketika berpuasa production susu tetap banyak seperti biasa. 

So here the tips! Kerapkan pumping kerana rule of breastfeeding is--> 
supply vs demand.



Ok ni dia jadual pumping yang sy ingin kongsikan td;)

Jadual Mengepam Susu

Sesi 1
Pam susu sebelum sahur atau selepas sahur. Ketika waktu ini, hormon prolaktin sangat tinggi dan waktu ini merupakan waktu terbaik untuk anda mengepam susu.

Sesi 2
Ambil masa untuk berehat, Kemudian solat Zohor dan pam susu

Sesi 3
Pam susu anda sebelum pulang ke pejabat. Ketika inilah, biasanya saya menggunakan tangan sahaja untuk memerah.

Sesi 4
Pam susu anda sebelum masuk tidur. Walau anak anda menyusu secara terus di rumah, anda boleh mengepam payudara yang sebelah lagi. 

Konsep paling asas dalam menyusu badan ialah banyak demand, maka banyaklah supply. Jangan kerana letih atau penat, anda langsung tak hiraukan jadual mengepam. Susu anda boleh menjadi kering atau penghasilannya menurun sekiranya anda kurang mengepam.



Selamat mencuba dan moga ia bermanfaat especially buat ibu2 yang baru dlm dunia breastfeeding.

Nak order produk Shaklee dengan konsultasi percuma dan berterusan? Hubungi sy SID kesayangan anda:
Ila (894213)
SMS/Whatapps/hello2: 010-2204959
FB: Halilah Hassan
FB Page: Medelavent
===========================

Dapatkan info lanjut tentang keistimewaan menjadi ahli Shaklee. 

Untuk dapatkan harga diskaun sehingga 33% ayuh join keahlian Shaklee harini!



Klik Borang Ahli Shaklee untuk register!:)







Menu Sesuai Berbuka Dan Sahur Ibu Menyusu


Assalamualaikum wbt..
Salam Sejahtera..

Menu berbuka dan bersahur antara topik hot ketika bulan Ramadhan. Biasanya, minggu pertama berpuasa, penuh meja makan dengan pelbagai juadah. Bila ke bazar semua mahu. Ibu menyusu tidak terlepas daripada kemeriahan memilih juadah untuk berbuka puasa.

Ibu menyusu tiada pantang untuk berbuka dan bersahur. Cuma tidak digalakkan untuk mengambil makanan yang terlalu pedas dan juga berminyak. Pastikan makanan anda terdiri daripada makanan yang rendah glisemik index (GI). Makanan yang mempunyai GI yang rendah mampu membekalkan tenaga berterusan dan rasa kenyang yang lama.

Jom lihat jadual kategori makanan mana yang mempunyai GI tinggi dan juga GI rendah.



Bacaan Indeks Glisemik 

Rendah = 0 hingga 54
Pertengahan = 55 hingga 69
Tinggi = 70 ke atas

Jadi, sebagai ibu menyusu yang sangat-sangat pentingkan kuantiti dan kualiti susu yang bakal dihasilkan ketika berpuasa, anda boleh rujuk jadual di atas sebagai pemilihan menu berbuka dan bersahur.

Energizing Soy Protein (ESP) sebagai Minuman Tambahan Ketika Berpuasa

Taknak cerita banyak pasal ESP kali ni. Cuma nak cerita perihal ESP yang merupakan minuman berkhasiat untuk ibu menyusu yang mempunyai kandungan indeks glisemik yang rendah. GI yang rendah memastikan perut kenyang dengan lama dan membekalkan tenaga berpanjangan bagi yang mengambil minuman ini.

Ianya boleh diambil ketika berbuka dan juga bersahur. Cuba lihat jadual kat bawah ni



GI ESP Shaklee ialah 39 iaitu dalam kategori GI yang rendah. Oleh itu sesuai sangat diambil oleh ibu menyusu, ibu hamil dan semua orang bagi memastikan tenaga berkekalan sepanjang hari dan rasa kenyang yang lama.

Testimoni ESP Ketika Berpuasa

Jom tengok testimoni pengguna ESP ketika berpuasa










Diharapkan artikel kali ini memberi manfaat kepada pembaca semua.

Nak order?  KLIK di sini!



=========

Untuk dapatkan harga diskaun sehingga 33% ayuh join keahlian Shaklee harini!


Klik Borang Ahli Shaklee untuk register!:)


Dapatkan info lanjut tentang keistimewaan menjadi ahli Shaklee. Keistimewaan join ahli!

Wednesday, June 11, 2014

Supplement untuk Ibu & Ayah!

Ada customer bertanya vitamin apa yang sesuai untuk diberikan kepada parents di kampung yang sering letih, sakit2, lenguh2 badan?

Banyak pilihan yang ada, bergantung pd keperluan dan bajet anda:)

First boleh try VIVIX, harganya agak ferari tapi kesannya sangat  sangat sangat x mengecewakan. Supplement anti penuaan yang bertindak menguatkan sel, memberi tenaga serta memperbaharui sel2 dlm badan. Selain bagus untuk sakit2 badan VIVIX terkenal dengan sifatnya yang anti kanser serta berjaya membantu pesakit2 diabetis, stroke and gout. Oh perokok tegar pun sesuaiii sgt!



Kedua? Dan paling mendapat sambutan tak lain tak bukan adalah AJHT!!
Kekadang sampai licin AJHT ni kerana sambutan yang mmg luar biasa!
Fungsi AJHT more kepada meningkatkan kesihatan sendi2 sekaligus membantu masalah2 sukar bergerak, sukar solat, lenguh2 serta sakit2 badan.. InsyaAllah so far customer yang beli AJHT sangat berpuas hati. penggunaan sebotol AJHT dah dapat kesan obvious!


Pastinya kedua2 nya adalah hadiah penuh makna utk ibu ayah anda dikampung. Jom jadi anak yg lebih prihatin;)

=========

Untuk dapatkan harga diskaun sehingga 33% ayuh join keahlian Shaklee harini!

Klik Borang Ahli Shaklee untuk register!:)

Dapatkan info lanjut tentang keistimewaan menjadi ahli Shaklee. Keistimewaan join ahli!


 

Monday, June 2, 2014

Testimonial Set Bersalin Shaklee


Assalamualaikum, salam sejahtera!!

Berpantang memang sgt mudah dengan set bersalin shaklee. Saya sendiri telah menggunakan set ni semasa kelahiran anak ke dua, masa tu anak saya terkena prolong jaundis doktor nasihatkan saya gara tidak mengambil sebarang jamu selama 2 bulan.. 2 bulan yang sangat lama of kos so apa lagi sy terpksa la let go pada orang lain shj set Nona Roguy yang dah beli sebulan sebelum bersalin..

Tapi saya tak risau sebab dah ada set bersalin Shaklee! In fact set bersalin Shaklee buat saya betul2 jatuh cinta sebab mmg sangat ada kelaianan bila ambil set bersalin ini berbanding kelahiran pertama dulu.

saya boleh concludekan 5 pekara yang sy dapat rasakan iatu..

  1. Luka bersalin cepat sembuh kalau dulu ya Allah sgt seksa dan ngeri nak ke toilet akibat luka episiotomi yang sgt lama nak sembuh
  2. Badan mmg rasa sgt bertenaga walaupun tak cukup tidur. Maklumlah baby asyik berjaga, and nak bangun tuk pam susu lagi.
  3. Boleh digunakan sebaik shj selepas bersalin.
  4. Tiada kesan panas, baby selesa tanpa komplikasi
  5. Susu sangat meriah, sampai tak muat freezer dan saya berjaya buat stock EBM untuk 6 bulan sewaktu pantang:)
  6. Selamat digunakan walaupun baby jaundis;)
Jom kita review apa kata customer yang dah consume set pantang Shaklee?




=========

Dapatkan info lanjut tentang keistimewaan menjadi ahli Shaklee. 


Untuk dapatkan harga diskaun sehingga 33% ayuh join keahlian Shaklee harini!






Klik Borang Ahli Shaklee untuk register!:)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...